Despre Noi Featured

De ce nu cumpăr produse cu origine suspectă

April 5, 2017

Încep să cred că mă specializez în articole mai altfel pe acest blog. Oare e bine? Oare nu e? Nu știu. Vorba aia, only time will tell.

De ceva vreme această discuție despre originea și autenticitatea multor produse de makeup de pe piața secondary a tot apărut pe diverse grupuri de makeup și skin care. Chiar ieri am dezbătut problema pe un astfel de grup, dar voiam să îmi spun părerea și aici.

Nu cred că există un makeup junkie sau un MUA din România care să nu fi intrat, măcar o dată, pe grupurile pe vânzare de makeup de pe Facebook. Acolo sigur ați observat abundența de produse high end la prețuri super mici. Bronzer și highlighter Hourglass la 40-45 lei, rujuri KVD la 25-35 lei, mascara Better Than Sex la tot așa puțini bani. Mai mult de atât, am văzut produse care nu numai că nu erau lansate, dar nici măcar conturi ca Trendmood (care, fie vorba între noi, publică și chestii care nu trebuie încă publicate) nu apucaseră să facă sneak.

Cum este așa ceva posibil? Există două teorii care nu se exclud una pe cealaltă. Teoria 1 este că sunt fake-uri, dar asta nu explică produsele nelansate. Teoria 2 implică sustragerea acestor produse din fabrici. Deși, inițial, am zis că sigur nu e adevărat, știri precum cea despre furtul produselor Anastasia Beverly Hills în valoare de 4,5 milioane de dolari m-au făcut să cred că da, multe dintre aceste produse sunt sustrase din fabrici și depozite, de multe ori înainte ca ambalajul să fie completat. Din acest motiv vei găsi produse fără coduri de culoare, de exemplu. Și, uite așa, astfel de produse ajung pe piața neagră din Romănia și pe fețele noastre.

Acum intervine întrebarea care a generat acest articol: cumpărăm astfel de produse sau nu? Răspunsul meu: NU! Eu NU cumpăr astfel de produse și mi-ar plăcea dacă ați înțelege de ce.

Cumpărarea acestor produse implică susținerea unor rețele de hoți. Dacă vă șochează cuvântul, aia e. Acesta este adevărul. Aceste produse sunt furate. Da, sigur există și fake-uri între ele, dar multe sunt furate. Eu nu sunt un stâlp al moralității și nici o sfântă, dar cred că am ajuns deja la vârsta la care pot să îmi înfrânez dorințele și să adun încet, încet banii necesari pentru cumpărarea unui produs de la furnizorul oficial și LEGAL.

Ok, sigur o să zică lumea că nu mă pune nimeni să cumpăr de acolo. Corect, dar aia nu înseamnă că nu pot observa și condamna această piață care, pe zi ce trece, se dezvoltă tot mai mult. În stradă ieșim și #rezistăm împoriva politicienilor hoți și corupți, dar susținem niște hoți doar pentru că putem cumpăra niște pudre cu sclipici la un preț mic? Nț nț nț.

Vouă vi se pare ok sau normal acest lucru? Sau credeți că asta nu afectează posibilitatea ca firme precum Hourglass să intre legal pe piața din România? Este la fel ca la filme și piraterie. Multe companii NU vor să distribuie și la noi pentru că noi suntem campioni la piratat. Și vom rămâne în această situație până când nu vom înțelege că pur și simplu nu este ok/normal/moral să cumperi produse furate.

Așa că, doamnelor și domnișoarelor, dați drumul la filtrul moralității și gândiți-vă bine de tot înainte de a cumpăra un astfel de produs? Merită sau nu să vă încărcați conștiința pentru o pudră sau un ruj frumos?

Ca întotdeauna, mă puteți contrazice.

semnatura-ada

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply